Melleruds Fotoklubb

Min månadsfavorit juni 2022

Manadsfavorit-juni

Ett riktigt charmtroll

Att åka till Hornborgasjön en bit in i juni är väl inte så alldeles vanligt. Trandansen är över sedan länge och den stora turistströmmen har lagt sig. Hornborgasjön hyser ändå en stor mängd andra fåglar så det är aldrig fel att åka dit oavsett tidpunkt.

Olika fågelungar har växt till sig och de flesta arter är ganska så obekymrade av människans närhet. Tack vare några gömslen vid vattenbrynet så kan man komma intill och få hyfsat fotograferingsavstånd.

Det finns flera skrattmåskolonier runt sjön som hyser ett rikligt och livligt leverne. Olika gäss, svanar, skäggdoppingar, en mängd olika änder, tranor och hägrar. Svarthalsad dopping har också funnit en plats här och har lockat en hel del fotografer under våren.

En fågel som är vanlig inte bara här utan överallt i landet är sothönan. Den är så vanlig att den inte väcker särskilt stor uppmärksamhet. Särskilt vacker sång har den inte heller. Mer bara ett läte som hörs vida omkring.

Sothönan är annars en fågel med mycket attityd. Den viker sig inte för många och angriper betydligt större fåglar som bland annat gäss om de kommer för nära deras ungar.

En fight mellan två vuxna sothöns är också vanligt och upplevs ibland som att den nästan är på liv och död. Vattnet sprutar omkring dem och de hamnar ofta under vattnet. De tar hjälp av sina kraftiga och stora fötter som de trycker ned sina motståndare med. Ett väldigt fascinerande skådespel.

Ungarna är alldeles speciella och har ett utseende som kanske bara deras mamma tycker är vackert – men extremt charmiga är de. Ständigt i rörelse.

Fjäderprydnaden kring deras huvud är annorlunda och något extra. Tofsar och strån i rött, orange och svart. Kroppen år full av tufsiga ”fjäderstrån”. De är fulla av energi och följer de vuxna som matar dem hela tiden. Att komma dessa nära är ett möte man blir glad av.