Melleruds Fotoklubb

Min månadsfavorit maj 2022

Kabbeleka

En glittrande värld

Det har mest blivit närbildsfotografering denna vår. Blåsippor och vitsippor är självklara val men det är också kabblekan. Den är en sådan iögonfallande vacker färgklick med sin klargula intensiva färg. Den syns på långt håll.

Längs bäckar och diken frodas den och kan finnas i stora mängder. Jag har också upptäckt att den intresserar många insekter vilket tilltalar mig mycket. I det här fallet dök det upp en liten vivel med sin långa krökta nos och sina känselspröt längst fram. Den kröp omkring från blomma till blomma och verkade trivas i miljön och var inte alls störd av mig.

Jag låg på marken i nivå med blomman och bakom porlade en liten bäck. När jag fick solen i rätt vinkel rakt bakom kabbelekan så uppstod ett gnistrande glitter som förändrades hela tiden. En stor bländare fick solreflexerna att bilda runda dekorativa cirklar.

Jag sökte blommor och olika gräs att lägga i förgrunden för att få olika fotografiska effekter. Suddigt och skarpt blandades i en spännande mix i det korta skärpedjupet.

Det blev många exponeringar och minuter blev till timmar och tiden bara försvann. Ibland gick solen i moln och då passade jag på att ta en fika och vila kroppen en stund från den obekväma ställningen.

Ljudet från den porlande bäcken och det gnistrande motivet framför mig var godis för mina ögon och öron. Godis som smakade gott tillsammans med kaffet.