Melleruds Fotoklubb

Fotoutflykten till Svankila

Svankila 1

Snöglopp och regn hängde i luften när vi startade upp vår fototur. Hasselbuskarna lyste kraftigt gula och ekarnas trädkronor bar en vacker rostbrun färg. Lönnarna hade börjat släppa sina blad och bildade ett tjockt och färggrant täcke på marken. Regn som fallit under lång tid hade fyllt dammar och alkärr och det var väldigt vått överallt. Vätan gav landskapet en färgrik must.

Johanna, Göran och Rolf var de som gav sig ut i det vackra och spännande kulturlandskapet. I sakta mak vandrade vi runt med våra kameror.

Blåst hade kraftigt format naturen. Stora träd hade ryckts upp med rötterna. På flera ställen låg de kors och tvärs med varandra. För en naturfotograf var detta en stor källa till bilder och motiven fanns överallt. Fantasi och öppet sinne är en god egenskap när naturen slösar på det här viset.

Rådjur och olika hackspettar visade sig flera gånger. Större och mindre hackspett – och jag tror utan att vara helt säker att jag såg vitryggig hackspett. Avståndet var lite för långt för att säkert säga detta. Flera års arbete av människa och djur har skapat fina förhållanden för hackspettbeståndet. Död och i detta sammanhang levande ved låg överallt. Fina förutsättningar för framtiden har skapats.

Naturfoto kräver fikapaus. Denna gång var inget undantag. Vi satt vid bordet som ligger så strategiskt invid dammen. Kaffe och te smakar alltid gott ute i naturens friska luft. Motiven lockade dock och vi var snart igång igen.

På flera ställen hade man eldat ris och stubbar och de låg dekorativt svarta bland alla färgsprakande löv. En form av gammaldags kulturmarkshävd som skapar fina förutsättningar för ett rikt djurliv. Precis som våra tidigare generationer så idogt gjort.

Vindfällen hade ramlat på flera ställen över de markerade stigarna och lederna. Nedbrytningsprocessen var i full gång. Mängder av svampar hade växt upp och täckte mängder av träd i olika förmultningsstadier. Underbart är kort säger man och dagen led snabbt mot sitt slut. Det hade varit en fin dag. Regnet upphörde ganska snart och det blev till och med lite behagligare temperatur under dagen.

En dag med många fina fotominnen.